Història

La destil·leria de Prat de Compte

Fins al primer quart de segle, l'agricultura de Prat de Comte estava constituïda per l'anomenada triada mediterrània, formada per l'olivera, el blat i la vinya.

L'activitat vitivinícola era ben present a l'economia local, com demostra el fet que encara es conservin molts cellers, fins que la plaga de la fil·loxera i la Guerra Civil van canviar els conreus. Els més grans de la vila expliquen que aquí s'hi feia el millor vi de la comarca i que algunes famílies del poble destil·laven aiguardent a les seves pròpies cases. Se sap que les famílies que no tenien premsa a casa per elaborar el vi es valien d'una premsa portàtil que s'instal·lava allà on convingués.

El residu de la premsada, la brisa, es bullia a l'alambí i després de la condensació del vapor d'alcohol en rajava l'aiguardent. L'elaboració del licor es va deixar de fer arran d'un accident on perderen la vida dos veïns mentre destil·laven a casa seva.

La tradició oral ens ha permès saber que al soterrani del forn de pa del poble hi havia una instal·lació per a fer aiguardent. Actualment no queda cap testimoni viu que veiés en funcionament la destil·leria del poble.

L'interès per aquest equipament municipal va portar a l'ajuntament a iniciar els treballs de restauració de l'edifici i la recuperació de l'espai. S'han condicionat les escales d'accés i la sala on estava l'antic alambí. A més, s'ha equipat amb una reproducció de la maquinaria de destil·lació i amb mobiliari.

La inauguració de la nova destil·leria va emmarcar-se dins d'una jornada cultural i turística que reuní a Prat de Comte, el dinou d'octubre de 2002, a diferents mestres vinguts d'arreu, destacant la presència del mestre aiguardenter Fermín Rodríguez del municipi de Valga (Pontevedra).